onsdag 16 januari 2013

Det är inte okej.

I DN idag kan vi läsa om hur böter ska vara ett sätt för att sätta stopp på våldtäkter i Indien. HÄR.

Så här är det. Polis i Bombay vill motverka våldtäkter genom att bötfälla. Såklart inte männen. Nej, det är kvinnor och unga par som ska bötfällas om de vistas på isolerade platser när det är mörkt. De som beter sig lite olämpligt och så typ, får böter.

Är det ett skämt eller. Är det så polisen i Indien arbetar för att motverka våldtäkter. Att kvinnor ska få böta om de inte sitter inne på sitt rum när det är mörkt. Böter löser inga problem. Fatta det idioter. Det måste börjas med att vrida om huvuden på den delen av befolkningen som anser det är okej att våldta. Den delen av befolkningen som ser kvinnor som lägre stående varelser. Det måste ändras i de hjärnor som fått det inpräntat i sig. Att bötfälla kvinnor och unga par som rör sig ute på stadens gator gör inte att våldtäkterna slutar. Bara det att gatorna blir väldigt tomma. Utöver några eventuella våldtäktsmän. Dessutom, vet vi ju alla att de flesta våldtäkter sker inomhus. Exempelvis i hemmet. Av någon bekant. Så nej, att bötfälla kvinnor och par som vistas i det offentliga rummet löser inte problemet.

Men. En annan artikel. DENNA HÄR. Där en försvarsadvokat försvarar den fruktansvärda våldtäkten på en indisk kvinna, som avled efteråt. Enligt honom har han aldrig varit med om att en "respektabel" kvinna våldtagits i Indien. Och västinfluerade och urbaniserade kvinnor blir här anklagade för att de blir våldtagna på grund av att de bjuder in till det. Det är deras fel. Kvinnornas fel att de blir våldtagna.

Någonstans, minns inte vart, har jag även läst om någon högt uppsatt person som skämtade om detta. Det är inte okej. Det är aldrig okej att skämta om våldtäkt. Vilket leder in mig på att det tyvärr är rätt vanligt. Att män skämtar om det. Två bekanta skämtade häromdagen om våldtäkt och det som hände i Indien, i den sociala mediekanalen vi alla vet heter facebook. Även om det inte menas illa. Så är det illa. Inget att skämta om. Det är en vardag för kvinnor (och män till viss del) i världen. Well, min respekt för dessa skämtsamma herrar? Njeeet. Om vi haft intressanta feminist-diskussioner tidigare? Det kan nog bli hetsigare nästa gång vi ses. Om vi gör det.

Jag blir bara så fruktansvärt upprörd. Men. Det som hänt i Indien är bra. Det är inte bra att kvinnor blivit våldtagna, men det är bra att det uppdagats. Det är bra att det blir sådant uppror. För det måste ta och ske en förändring nu. Över hela världen....

Nu. Sova. Trött. Arg. Irriterad. Ledsen. Vill vakna upp till en bättre plats. En helt ny värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar